Witamina C jest niezbędna aby organizm funkcjonował prawidłowo. Bierze ona udział w procesach matabolicznych, a ponieważ nasz organizm nie potrafi jej wytworzyć musi ona być dostarczana z zewnątrz. Witamina C powszechnie występuje w pożywieniu, dlatego w obecnych czasach na obszarze geograficznym, w którym żyjemy nie obserwuje się drastycznych przypadków jej niedoboru. Należy jednak pamiętać, że w niektórych przypadkach wskazane jest dostarczanie jej organizmowi w zwiększonych ilościach.

Do najbardziej znanych funkcji jaką pełni witamina C, jest wzmacnianie odporności organizmu, ale kwas askorbinowy to nie tylko odporność.

Witamina C odgrywa szeroką rolę w wielu procesach funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Bierze udział m.in. w :

  • Syntezie kolagenu; Witamina C odgrywa ważną rolę w utrzymaniu w dobrym stanie wszystkich tkanek łącznych organizmu (ścięgna, kości, chrząstki, mięśnie i naczynia krwionośne ).
  • Ochronie organizmu przed działaniem wolnych rodników; Jest silnym antyoksydantem.
  • Ochronie układu krążenia; Zdolność witaminy C do przekształcania utlenionej witaminy E i neutralizacji rodników nadtlenkowych oferuje ochronę przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Rodniki obniżają poziom witaminy E i utleniają ,,zły'' cholesterol LDL oraz tłuszcze.
  • Pobudzaniu układu odporościowego; Zwiększa aktywność białych krwinek oraz interferonu, przez co jest stosowana jako czynnik zapobiegający infekcjom górnych dróg oddechowych, oraz skraca ich czas i łagodzi objawy.
  • Działaniu przeciwalergicznym i przeciwzapalnym; Zdolnośc witaminy C do obniżania poziomu histaminy sprawia, ze jest ona pomocna w zapobieganiu i leczeniu schorzeń alergicznych takich jak katar sienny, astma, wypryski czy pokrzywka.
  • Wchłanianiu żelaza; Zwieksza jego przyswajalność, co pośrednio może uchronić przed wystąpieniem anemii. Pomaga też we właściwym wykorzystaniu kwasu foliowego, który również pobudza procesy krwiotwórcze.

Trudno jest zliczyć wszystkie zalety witaminy C , jednak na pewno można docenić jej niezwykłe i dobroczynne właściwości, które wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.

Najbogatszym źródłem w pożywieniu są m.in.: nać pietruszki, papryka, chrzan, kalarepa, brokuł, czarna porzeczka, truskawki, owoce cytrusowe i maliny.

Witamina C ma wiele pozytywnych właściwości jej niedobór może nam poważnie zaszkodzić. Należy jednak pamiętać, że nie można przesadzać w drugą stronę i gdyż jej przedawkowanie może prowadzić do mdłości, wymiotów czy biegunki.

Dzienna skuteczna porcja suplementacyjna to minimum 300 mg do 1000 mg.

Największe korzyści przynosi suplementacja Witaminy C występująca wraz z naturalnie przy niej obecnymi bioflawonoidami, rutyną i hesperydyną lub w obecności dzikiej róży. Warunki takie są niezbędne do zapewnienia optymalnej przyswajalności i długotrwale wysokiego poziomu witaminy C w komórkach.

Suplementy zawierające witaminę C:

  • Witamina C 500 mg. Pastylki do ssania dostępne w dwóch smakach: naturalny smak pomarańczy lub żurawinowo-malinowy. Preparat jest bardzo smacznym źródłem witaminy C
  • Hy-C naturalna Witamina C (600mg) z bioflawonoidami, rutyną i hesparydyną
  • Hy-Bio kompleks bioflawonoidowy z witaminą C (500mg), dziką różą i rutyną
  • Ester C Plus - 1000 mg Witaminy C. Wysoko przyswajalne niekwasowe źródło witaminy C i bioflawonoidy.
  • Kanguwity Witamina C 100 mg pastylki do ssania naturalny smak soczystych pomarańczy. Sprawdzona formuła w odpowiednio mniejszej proporcji dla dzieci.

Więcej na www.solgar.pl